5 неща, с които да се увеличат приходите в ресторантьорския бизнес

5 July, 2021

Екипа на Одизайн

chef

COVID-19 пандемията нанесе тежък удар на много бизнеси, включително ресторантьорския. Ето как да си си увеличите продажбите в тези трудни моменти.

1. Добър уебсайт

Всеки ресторант има нужда от добър уебсайт с дизайн, който да привлича потенциални клиенти. Ако нямате още уебсайт, Вие изпускате огромна аудитория, защото близо 90% от потребителите първо проучват, преди да отидат в ресторант.

Основни елементи в дизайна на един ресторантьорски сайт

  • Мобилна Версия

    Един от най-важните елементи е мобилна версия, пригодена за различни устройства, защото повече от 57% от потребителите, търсещи ресторант, преглеждат сайта на избрания ресторант от мобилното си устройство.

  • Висококачествени снимки

    Снимките формират първото впечатление на посетителя. Снимки с високо качество и голям размер грабват вниманието и доставя визуална наслада. Освен това, добрата визуална презентация на храните влият на избора. Добавянето на видео също помага да се усети атмосферата в ресторанта Ви, още преди да го посетят.

  • Телефон

    Телефонът за контакти трябва да се намира бързо и лесно. В противен случай клиентите бързо се отказват и избират друго.

  • Работно време

    Работното време също се слага на удобна позиция.

  • Актуално меню

    Едно от най-основните неща, които хората проверяват, е менюто. Направете всичко възможно за да избегнете показването на остаряла информация. Използвайте система за управление на съдържанието (CMS), с която да можете сами да си поддържате менюто актуално.

  • Адрес на ресторанта

    Нужно е адресът на ресторанта да бъде разположен на всяка страница на уебсайта. Препоръчително е и да се добави вградена карта на Google Maps с локацията на заведението.

  • Езици

    Сайтовете за ресторанти трябва да са достъпни за клиентите. Изборът на език е според клиентелата. Съдържание на английски и български е добро начало, но ако например забележите, че редовно Ви посещават германци, то тогава е важно да добавите и немски.

2. SEO (Search Engine Optimization)

Статистика от 2020 посочва средната честота на кликания според позицията на резултат от търсене в Гугъл. На диаграмата по-долу може да видите драматичният спад след първите 3 резултата.

click-rate diagram based on serps ranking

Оптимизация за търсачки (SEO) е процес, с който уебсайта Ви излиза на по-предни позиции в резултатите от търсене. Вече имате уебсайт, но 80% от клиентите намират ресторанта, в който ще отседнат, чрез търсачката с помощта на ключови думи или фрази. Ако вашият уебсайт не излиза на първите резултати от търсенето, Вие изоставате от конкуренцията. SEO оптимизацията е важна, защото така повече клиенти достигат до Вас, и това може значително да увеличи приходите.

3. Онлайн поръчки

Добавянето на онлайн поръчки във вашият бизнес модел може значително да ускори приходите. Клиентите могат да разгледат менюто предварително и затова е по-добре от поръчките по телефона. Освен вземане от място, обмислете и опцията "доставка до адрес", която не за всеки ресторант работи, защото доставката на храна може да не отговаря на нужното качество, за да достигне до клиентите в добър търговски вид. Заведения като Доминос Пица имат много успешен бизнес модел, градящ се върху доставките до адрес, като те също предлагат и вземане от място. Въпреки пандемията, те продължават да са на печалба. Но когато все повече ресторанти предлагат доставки до домовете, изборът е голям, което означава, че и конкуренцията е по-голяма. Ако разчитате на лоялни клиенти, то в такъв случай вземането от място като единствена опция може да е най-добрият вариант. Пример с такъв бизнес модел е семейното френско бистро на Митана и Оливие Рош L'Etranger.

4. Google maps и Google My Business

Присъствието на Вашият ресторант в Google Maps е задължително. Но за достигат повече клиенти до Вас, то може да има какво да се подобри. Проверете дали тези неща са налични при Вашето място в Google Maps:

  • Ясно, точно и актуално съдържание
  • Работно време
  • Телефон
  • Описание
  • Линк към уебсайт
  • Добър материал от снимки и видеа

5. Социални мрежи

Използването на социалните мрежи е евтин и ефективен начин да се свържете с клиентите и да популизирате бранда си. Публикувайте редовно ъпдейти от ресторанта, промотирайте нови оферти и пускайте рекламни компании, в зависимост от бюджетът Ви.

  • Facebook

    Facebook е един от най-популярните сайтове в света. България не е изключение. Вероятно точно тази социална мрежа ще бъде първата, от която клиента ще провери заведението Ви. Затова бъдете сигурни, че информацията е надеждна и актуална.

  • Instagram

    Instagram е най-добрата социална мрежа за ресторантите, защото е визуална. Най-честият обект на снимки е именно храната. Когато публикувате снимки от менюто, Вие ангажирате хората по много атрактивен начин.

Заключение

Изброихме 5 начина, с които един ресторант да печели. Това са добър уебсайт, SEO, онлайн поръчки, Google Maps и социални мрежи.

Ние от Одизайн предлагаме цялостно решение за бизнеса Ви. Разработка на уебсайт. Сайтовете ни работят добре на различни устройства. Различни модули, според нуждите Ви, за да плащате само за това, което Ви е необходимо. Маркетинг услуги - SEO оптимизация, социални мрежи. Искате да добавим и онлайн поръчки за Вашият ресторант? Няма проблем - изберете Нашият Премиум пакет

Научете повече

Други

София

Илюстрациите са предоставени от icons8.com

© Одизайн 2021-2022. Всички права запазени.